Rok 2007 - kronika obce

Kronika 2007

Kronika obce je zpracována každoročně obecním kronikářem p. Olgou Kolískovou. Je vždy vyhotovena na podzim a předkládána obecnímu zastupitelstvu ke schválení.Kronika je zpracovávána v digitální podobě.Kronika vyvěšená na internetu neobsahuje z důvodu snadnějšího přenosu dat obrázky. V obecní knihovně jsou dále dva barevné výtisky obecní kroniky i s obrázky k nahlédnutí. Kromě obecní kroniky je v knihovně možnost vypůjčit si spoustu ostatních historických a kronikářských prací o Křenovicích. Klikněte si na nadpis "Kronika 2007" a zobrazí se vám text.

 
Rok 2007
 
 
          Tento rok se zapsal po povědomí občanů velkým orkánem nazvaným „Kyril“, který se přehnal přes naši republiku v druhé polovině ledna. V Křenovicích sice padlo několik stromů v místních lesích, ale největší škody byly zaznamenány na Šumavě.
V tomto roce došlo v Křenovicích k vzestupu činností různých zájmových organizací. Mnoho nových členů, především žen, se přihlásilo do místního sboru dobrovolných hasičů. Skupina nadšenců začíná organizovat neobyčejná dobrodružství jak pro děti, tak i pro dospělé. Téměř každý měsíc se o naší obci píše v regionálním tisku a na na místní akce se jezdí dívat i mnoho občanů z blízkého okolí.
 
 
 
 
Paul Simon
 
Na cestě domů
 
….. Každý den jak začalo to kdysi
Cigarety hotel časopisy
Každé město mi už stejné připadá
Kina továrny i nálada
Každá nová tvář palčivě připomene
Kde chtěl bych právě být, kam mě to pořád žene…
 
Na cestě domů
A já bych si tak přál být na cestě domů
Domů, kam v myšlenkách se neustále vracím
Domů, kde v hudbě se jak v hebkém peří ztrácím
Domů, kde se milé své vůbec nevyplácím…
 
 
 
 
 
 
Statistika obyvatel
K 31.12 2007 bylo v Křenovicích trvale přihlášeno 153 občanů
 
Nově narozeni:
                            Pečenková Denisa * 25.9.2007, č.p. 76
 
Nově přihlášeni:
                                   Kolísková Olga č.p. 84
                            Kolísková Barbora č.p. 84
                            Kolísková Zuzana č.p. 84
                            Pečenka Martin č.p. 76
                            Pečenková Hana č.p. 76
                            Pečenka Lukáš č.p. 76
 
 
Odhlášeni:         Robert Sláma č.p. 3
 
 
Diamantová svatba – Sosnovcovi
 
V roce 2007 nikdo v naší obci nebyl oddán, ale manželé Sosnovcovi oslavili diamantovou svatbu!! Emilie Sosnovcová ( rozená Bendová z Křenovic č. 19) a Josef Sosnovec byli oddáni v roce 1947 v bernartickém farním kostele. Josef Sosnovec se k Bendům přiženil a od té doby oba manželé žijí na č.p. 19, což byl v minulosti lánický statek, jeden z 10 původních křenovických gruntů známých již od 17. století. 
 
 
Zemřelí:                 Milada Pokorná + 19.4.2007, č.p. 74
                            Ludmila Rojková + 22.10.2007, č.p. 31
                            Jaroslav Kabele + 26.10. 2007, nebyl zde trvale hlášen
                          
Paní Milada Pokorná, č.p. 74, byla manželkou bývalého křenovického předsedy MNV Václava Pokorného. Zemřela náhle ve věku 75 let. Narodila se jako Milada Hrubcová na Jetětických Samotách. Byla dcerou zaměstnance železnice. Před odchodem do důchodu byla zaměstnána v JZD jako ošetřovatelka dojnic a v místním kravíně.
 
 
 
 
 
Paní Ludmila Rojková se přistěhovala do Křenovic v roce 2006 se svým synem Antonínem Hervertem do č.p. 31.
 
Pan Jaroslav Kabele nebyl sice v Křenovicích trvale hlášen, ale v Křenovicích se narodil  a trávil zde spoustu času. Byl synem Františka Kabeleho z Křenovic, dlouholetého jednatele křenovických hasičů. Jaroslav Kabele žil v Písku a pracoval v místním Kovosvitu. Zemřel po dlouhé nemoci ve věku 74 let.
 
 
Životní jubilea občanů
 
60 let se dožili:     Kozák Zdeněk č.p. 85
 
75 let se dožili:     Čížková Jaroslava č.p. 51
                            Pokorný Václav č.p. 74
 
 
 
 
 
 
81 let se dožili:     Rojková Ludmila č.p. 31
                            Špejlová Marie č.p. 73
                            Pěchotová Věra č.p. 20
                            Krejčová Anežka č.p. 77
82 let se dožil:      Vlna Václav č.p. 71
83 let se dožila:    Kučerová Marie č.p. 63
84 let se dožili:     Sosnovcová Emilie a Sosnovec Josef č.p. 19
88 let se dožila:    Slámová Marta č.p. 79
93 let se dožila:    Joujová Anežka č.p. 67
 
 
 
 
 
 
 
 
Počasí
 
Leden
Začátek ledna nás přivítal svými mírnými teplotami. Padaly teplotní rekordy, bylo až 14 stupňů nad nulou. Stromy byly napučené, začaly kvést jarní květiny jako petrklíče, pampelišky a sedmikrásky.
Z 18. na 19. ledna se Čechami přehnal orkán Kyril o rychlosti 160 km v hodině. Na Sněžce dokonce dosahoval rychlosti 210 km/h. I v dalších dnech vál silný vítr. V Podolí i v Záhoří nešel z 18. na 19. ledna proud – vichřice strhala vedení. V Podolí padl obrovský stříbrný smrk, který rostl těsně u obecního úřadu. V lesích po celé republice byly obrovské polomy (odhadem až ¾ roční težby v České republice). V Křenovicích bylo v lesích pár padlých stromů, ale žádné plošné polomy jako například v obcích za Táborem.
V Písku vlivem orkánu spadl z kamenného mostu do řeky Otavy starý dřevěný kříž – symbol povodní v roce 2002. Pouze tento kříž byl vidět při povodních – ostatní části mostu byly zatopené. Potápěči ho museli ve studené vodě najít a vytáhnout.
Kolem 22.1. napadlo 15 - 20 cm sněhu. Kupodivu i tento „vzácný“ sníh překvapil silničáře a někde byly sněhové kalamity a neprůjezdné hraniční přechody. Silný nárazový vítr vytvářel sněhové závěje a například nově vyasfaltovaná cesta na Rastory byla neprůjezdná.
 
Únor
Nastalo opět oteplení na 5-8 °C nad nulou. Příroda je zmatená a myslí si, že je jaro. Včely pana Průži vylétávaly na bojenické patvíště a marně hledají květy. Tažní práci se předčasně vracejí na zelená pole. Sněženky a krokusy kvetou již od počátku února.
 
 
 
 
Mírná zima ovšem prospívá bacilům, a tak v jižních Čechách vypukla chřipková epidemie, kdy některé nemocnice byly uzavřeny před návštěvami.
 
Březen
Ačkoli je březen, vládne aprílové počasí. Počítkem března ještě napadl sníh. Kolem 20.3. se prudce ochladilo a začal foukat ostrý vítr. Byla, jak v Křenovicích říkáme, „čina“. Někteří, na jaro navnadění řidiči již přezuli u svých aut pneumatiky na letní a na dálnici způsobili velkou kalamitu. Od 25.3. bylo hezky a slunečno. Od té doby již moc nepršelo.
 
Duben
Byl teplý a suchý. Teploty se pohybovaly až okolo 20°C a pouze jednou sprchlo. Na Velikonoce bylo okolo 22 °C a krásně slunečno. Křenovické děti chodily na pomlázku pouze v tričkách. Byly dvě noci v dubnu, kdy teploty sestoupily pod bod mrazu. V druhé polovině měsíce vůbec nepršelo.
 
Květen
Na 1. máje byla obloha bez mráčku. V noci z 1. na 2. byl slabý mrazík. Vůbec nezapršelo, až 5. května po měsíci sucha začalo pršet. Země byla úplně vyprahlá a popraskaná. Žádné velké noční mrazíky již nepřišly.
 
 
 
 
Červen
Celý červen bylo krásné a teplé počasí. Děti využily tohoto počasí a chodily se koupat do rybníka Struhy, který byl v minulém roce vybagrován a zlepšil se i přístup do rybníka. Nepršelo, pouze nějaké přeháňky svlažily půdu.
 
Červenec
Na přelomu června a července se ochladilo a chladné počasí trvalo celý první červencový týden. Poté až do konce června bylo opět teplo a sucho.
 
Srpen
Počátek měsíce byl suchý, srpen nepřál tak houbám. Až v 2. polovině měsíce začalo pršet a bylo současně teplo. To pak začaly hříbkové žně. Houbaři nacházeli v přilehlých lesích až stovky hříbků denně. Léto vyvrcholilo posledním srpnovým týdnem, kdy teploty dosahovaly 25 až 28°C.
 
 
Září
Léto skončilo v srpnu a v září bylo chladno a deštivo. Bylo málo dní, kdy teplota převýšila 20°C.
 
Říjen
Nastal pomalu podzim, ale babího léta jsme si užili od 1. do 12. října, kdy teploty dosahovaly až 18 - 22 °C. Zemědělci z bernartického zemědělského družstva využívali tyto poslední krásné dny a orali ostošest křenovická pole. V druhé polovině měsíce se ochladilo na 10- 17°C , v noci ještě nemrzlo. Hodně pršelo. Dne 17. října došlo k prudkému ochlazení - z teploty 22°C nad nulou spadla teplota téměř k nule. V noci z 18. na 19. října začal padat první sníh, který ovšem hned roztál.
 
Listopad
Počátkem měsíce bylo teplé a deštivé počasí, do rána vítaly křenovice mlhy, které se v některých dnech udržely až do večera. Dne 10.11. začalo v Křenovicích sněžit a také 11.11. přijel sv. Martin na bílém koni. Napadlo asi 3-5 cm sněhu a celé Křenovice jsou jako pocukrované. Teplota se držela okolo nuly. Nový poprašek sněhu napadl 17.11., v noci bylo 1 až - 3 °C , přes den mírně nad nulou. Sníh se ovšem dlouho neudržel a roztál.
 
 
Prosinec
Prvních 14 dní bylo teplo a teploty se pohybovaly nad nulou. 15.12. napadl poprašek sněhu a mrzne ( okolo – 2°C). Sníh se dlouho neudržel. Od poloviny prosince mrzlo a byly silné inverze. V noci dosahovaly teplota až – 10°C, přes den bylo -4°C. Na stromech se objevily překrásné námrazy, někdy i bizardních tvarů. Dne 21.12. do toho všeho zasvítilo plné slunce a celé Křenovice s okolní krajinou připomínaly ruskou pohádku „Mrazík“. K tomu všemu byl
 o Vánocích krásný a pevný led, rovný jak když střelí. Na Lazně se bruslilo celé dny a díky umělému osvětlení i pozdě večer – co více si o svátcích přát….
 
 
Z činnosti obecního zastupitelstva
 
Obecní zastupitelstvo se v tomto roce sešlo 8 krát. Schůze se konají na obecním úřadě, kam jsou všichni členové zastupitelstva a obyvatelé Křenovic pozváni. Pozvánka je vyvěšena na obecních nástěnkách (jedna je u obecního úřadu, druhá u Nové hospody) a jedna pozvánka je vyvěšena v obchodě. Na rozdíl od meziválečných let nemusí „radní“ stvrzovat podpisem, že se schůze zúčastní. Také nemusí v případě neomluvené absence platit pokutu do obecní kasy, jak to dělávali naši dědové – konšelé křenovičtí (v roce 1937 to byla pokuta 2,-Kč).
 
 
 
 
 
Pozvánka na obecní schůzi ze dne 18.12. 1938 včetně podpisů tehdejších křenovických zastupitelů
 
 
 
 
V roce 2007 bylo obecním zastupitelstvem projednáno:
 
1)    Rozpočet obce pro rok 2007
Na straně příjmů to byla celková částka 1 550 236,- Kč
Konkrétně:         - daň z příjmů fyz. osob a ze závislé činnosti…..193 417,- Kč
                   - daň z příjmu právnických osob………………. 234 253,- Kč
                   - daň z přidané hodnoty…………………………354 826,- Kč
                   - daň z nemovitostí………………………………160 708,- Kč
                   - pěstební činnost………………………………..214 567,- Kč
                   - investiční transfery přijaté od krajů……………166 385,- Kč
A další položky.
 
Na straně výdajů to byla celková částka 1 393 033,- Kč
Největší položky na straně výdajů tvořily:
-         výdaje na lesní hospodářství celkem.………291 205,- Kč
-         komunální služby a územní rozvoj…………227 803,- Kč
-         nakládání s odpady…………………………..69 960,- Kč
-         odměny členů zastupitelstva………………...208 612,- Kč
-         činnost regionální a místní správy…………..404 941,- Kč
A mnoho dalších položek.
 
 
2)    Byla provedena další investice a oprava u obecní hospody. Do přístřešku byla vmontována na západní stranu nová okna z polykarbonátových desek. Celá západní strana přístřešku byla natřena. Nově bylo vybudováno parkoviště pro auta (kombinace asfalt – cementový povrch) na východní straně před hospodou. Dále bylo postaveno schodiště z kamene, které spojuje místní komunikaci a hlavní vchod do hospody. Tyto práce byly provedeny nákladem 200 000,- Kč. Obec částečně čerpala z dotace a částečně z vlastních zdrojů.
 
3)    Byla postavena nová autobusová čekárna na státní silnici směrem na Bernartice. Čekárnu ze dřeva zhotovila místní firma Hořejší. Náklad na čekárnu činil 50 000,- Kč
 
4)    Bylo umístěno nové zrcadlo na silnici vedoucí do Veselíčka (na výjezdu od obecního úřadu). Díky tomuto se již řidiči vyjiždějící z uličky u OÚ nemusejí bát, že je smete náklaďák od Veselíčka.
 
 
 
 
5)    SDH Křenovice provedl několik brigád v obecním lese na likvidaci odpadu po těžbě. Za to dostali hasiči od obce příspěvek 4 000,- Kč.
 
6)    P. Jindřich Bartůněk nabídl své pozemky okolo Lazny a svůj rybníček „Bartůnčák“ obecnímu úřadu ke koupi. Z koupě nakonec sešlo z důvodu vysoké ceny.
 
7)    Obec prodala část svých pozemků ( 123 m2) panu Jakubcovi z č. 5 ( Kotrba). Jednalo se o bývalou cestu, která kdysi vedla kolem č. 5 a později byla v užívání majitelů domu č. 5. Na nesrovnalosti se přišlo při zaměřování této nemovistosti při převodu na p. Jakubce.
 
8)    Obec přispěla na vybavení mladých hasičů a poskytla peníze na koupi nových helem, savic a koše.
 
9)    Pro obec přestali pracovat dva její pracovníci Pošvic František a Marie, kteří byli najímáni na příležitostní práce ( úklid obce, práce v obecním lese apod…). Je to veliká škoda pro obec, neboť vždy pro obec pracovali dobře a svědomitě.
 
10)                      Byla za pomoci hasičů vyčistěna meliorační strouha, do které vyúsťuje meliorace z vršku Březí ( U Mokře) . Tato strouha vede před zahrady p. Polodny a p. Pěchotové a vyúsťuje do rybníčku zvaného „Benďák“ – na zahradě u Sosnovců (dříve u Bendů).
 
11)                      Obec v tomto roce dále přispěla na :
-         maškarní bál 500,- Kč
-          dětský den 500,- Kč
-         zájezd na Moravu 5 000,- Kč
-         fotbalový turnaj 1 000,- Kč
-         knihovnu 4 283,- Kč
 
 
Život v obci
 
Obecně
 
Život v naší obci poznamenala oprava státní silnice v úseku Podolí –
 
 
 
 
 
 
Křenovice, kdy se zde pokládal nový asfaltový povrch v měsíci říjen - listopad. Byla vyznačena objížďka, která vedla přes Zvíkovské Podhradí.
Místní ovšem znali zkratku přes Rastory a Podolí, kudy vede od minulého roku nově vyasfaltovaná cesta. Nutno říci, že tuto zkratku zneužívala i těžší auta a cesta byla částěšně poničena a bude se muset se opravit. Dne 8.11. 2007 byla konečně státní silnice průjezdná!
 
P. Jindřich Bartůněk (syn největších sedláků v obci), kterému byla po r. 1989 vrácena jeho pole i statek (č.p. 28), prodal velkou část svých pozemků firmě MIOS, která se zabývá výrobou palet a ostatní dřevovýrobou. Mios zboural starý kravín a na jeho místě nechal postavit novou kancelářskou budovu. O něco výše již funguje pila a ostatní výrobní zařízení této firmy. Firma MIOS vyasfaltovala cestu i různé plochy a svoji firmu si oplotila.
Část bývalé zahrady pana Bartůňka byla prodána p. Jindřichu Polodnovi, který si zde chce vybudovat kamenickou dílnu. Samotný statek č.p. 28 (budova a část hospodářských budov) byla prodána již v roce 2005 panu Kosinkovi, který zde bydlí. Zbytek pozemků ( rybník Bartůnčák, přilehlou louku a část hospodářských budov) si pan Jindřich Bartůněk ponechal a čile pracuje na jejich údržbě.
   
Od října je asi po roční přestávce znovuotřevřena hospoda U Tlapů. Vaří se zde teplá jídla pouze od 7.00 do 14.00 hodin a jinak je hospoda zavřená. Je orientována pouze na projíždějící návštěvníky, kteří se chtějí levněji najíst ( polévky, guláš atd…). Tradiční hospodský život, který se v této hospodě odehrával až do konce 20. století, zde již není. Kdysi tak hezký ale i praktický sál u Tlapů osiřel. Není to snad ani vinou současných provozovatelů hospody, kterým je p. Holíková Jana a její manžel z Vojníkova u Písku. Hospodě zkazil reputaci u místních lidí předešlý pražský nájemce, jehož představy o fungování hospody U Tlapů Křenováci nesdíleli a přestali tam chodit.
Křenováci se scházejí v obecní hospodě „U Hořejšů“ a zde se uskutečňují i veškeré akce jako zábavy, posezení, besedy, přednášky, bály, oslavy narozenin atd…. Tuto novou hospodu má od obce pronajatou p. Jana Hořejší, které vypomáhá její tchyně p. Marie Hořejší. V budově nové hospody je i obchod ze základními potravinami (také v nájmu p. Jany Hořejší). Křenováci jsou rádi, že mají v obci obchod se základním zbožím, protože se zde scházejí, popovídají se a dozví se novinky.
V měsíci lednu neznámý pachatel ukradl rameno a čepici kameného kříže stojící u cesty směrem na Rastory. Tento kříž, starý 150 let, čekal na svoji opravu a bohužel se jí nedočkal. Šikovný zloděj ještě ukradl o 14 dní později ( 12.2. 2007) kamené klekátko, které leželo u paty kříže. Krádež byla nahlášena na policii, ale ta nic nezjistila.
 
Fotbal
 
Fotbalový klub SK SDH Křenovice dále pokračuje ve své činnosti. Kromě občasných přátelských zápasů s okolními kluby starých gard křenováci uspořádali turnaj starých gard ve Veselíčku dne 4.8. 2007. Kromě křenovických fotbalistů se turnaje zúčastnil i klub SK Veselíčko a Union Žvahov z Prahy.
 
Tenis
Letos se uskutečnil již 9. ročník tradičního tenisového turnaje čtyřher, který pořádá klub TK LT&S na tenisovém kurtu p. Antonína Krejčího. Po urputných bojích zvítězila dvojice Krejčí Michal a Klíma Vlad.
 
Myslivost
 
Myslivecké sdružení Jížina sdružuje podolské a křenovické myslivce.
Předsedou sdružení je Václav Volf z Podolí a místopředsedou je Jan Matulka, který má v Podolí chalupu. Křenovští myslivci pak jsou: František Štoffl st., František Štoffl ml., Prokop Luděk, Prokop Tomáš, Jaroslav Hořejší, Luboš Hořejší, Josef Hrůza, Jiří Truc a Josef Šťastný.
Sdružení pravidelně pořádá hony i poslední leče. Po honu se tradičně všichni scházejí v hospodě U Hořejšů. Při posezení nechybí harmoniky, a všichni si tak mohou společně zazpívat i zatančit.
Dne 1.12. se jeden z takových honů uskutečnil. Myslivci se sešli na Tlapově louce, kde předseda spolku zahájil hon slavnostním projevem. Po slavnostních fanfárách se myslivci společně vyfotografovali. Jaké bylo ale překvapení, když se tu zčistajasna objevila Opavovic koza, která utekla z domu. Přeběhla státní silnici a velmi rozvážně pozorovala, co se zde děje. Lovečtí psi se zuřivě rozštěkali, když viděli tu rohatou nestvůru – koza zůstala klidná. V tom přiběhl pan Opava a omlouval se: „ Můra jedna koza stará, ona se prská, a tak pořád utíká…“
A odvedl si ji…
 
Rybolov
Ve své činnosti pokračuje rybářský spolek, který se stará o obecní rybníky Lazna a Struhy.
Dne 8.4. 2007 byl zahájen rybolov na obecním rybníku Lazna. Chytalo se každou neděli od 6.00 do 12.00 hodin. Chytat se smělo pouze na jeden prut při zákazu používání návazců a krmítek. Bylo povoleno chytit jednoho kapra
 
 
 
 
denně ( míra 40 cm) a ostatní ryby ( cejn, bělice, lín, karas, okoun) neomezeně. Roční poplatek činil 300,- Kč. Rybářský spolek vedli Luboš Hořejší, Jaroslav Hořejší a František Štoffl.
 
 
Hasiči
Dne 6.1. se uskutečnila výroční schůze SDH Křenovice v obecní hospodě „ U Hořejšů“.
Zprávy o očinnosti mladých hasičů přednesla p. Dagmar Bártová, dále zprávu o činnosti hasičského sboru p. Josef Hrůza a zprávu o činnosti fotbalového klubu p. Zdeněk Sláma.
 
 
 
Do hasičského sboru bylo přijato mnoho dalších členů ( např. Truc Odřej, Truc Jiří, Chábek Tomáš, Brčák Michal, Janda Miroslav, Vápeník Richard, Kolísek Milan) ale i členek (Jansová Pavla, Krejčová Laďka, Hořejší Jana, Moravcová Michaela, Brčáková Jarka, Hrůzová Vlaďka, Bártová Dáša, Kolísková Olga). Hospoda toho dne byla úplně plná, ani jedno místečko nebylo volné. K poslechu hrála harmonika, takže o zábavu nebyla nouze.
Družstvo křenovických hasičů se v tomto roce zúčastnilo dvou soutěží – memoriálu J. Procházky v Podolí, kde naši hasiči skončili na 5. místě, a hasičské soutěže v Kašině Hoře, kde jsme skončili třetí.
Plánovala se oprava hasičské zbrojnice – výměna střešní krytiny, oken, okapů. Hasiči ale nedostali tento rok dotaci, o kterou k tomoto účelu měli zažádáno, a tak se oprava musela odsunout na další rok..
Hasiči se zúčastňovali různých brigád pro obec ( práce v obecním lese, čištění meliorací, práce na hospodě…).
Dále hasiči uspořádali některé kulturní akce jako například:
-         zájezd na Moravu v měsíci září
-          hasičský ples konaný dne 24.2. v obecní hospodě
-         Havelské posvícení dne 20.10. tamtéž
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mladí hasiči
Po složení funkce velitele mladých hasičů Josefem Špejlou v roce 2006 nebyl nikdo, kdo by se tohoto ujal. Situace se změnila v dubnu, když přišel Jaroslav Hořejší s myšlenkou pokračovat ve vedení mladých hasičů. V květnu se stal velitelem mladých hasičů a také mu zpočátku pomáhal Richard Vápeník. Na podzim přibyli k Jardovi další dva pomocníci – Roman Moravec a Václav Jansa, kteří oba mají malé děti - požárníky.
Družstvo mladých hasičů se zúčastnilo v červnu soutěže Plamen ve Vráži, ale protože jim chyběla podzimní část roku 2006, bylo to pouze na zkoušku. Při výcviku mladých hasičů pomáhají i dvě instruktorky – Šárka Hrůzová a Bára Kolísková, obě bývalé hladé hasičky.
Na podzim 2007 se mladí hasiči účastnili soutěže Plamen v Podolí na Můstku.
Naší hasiči se umístili následovně:
-         závod požárnické všestrannosti: mladší žáci na 8. místě, starší žáci na 11. místě
-         požární dvojice: mladší na 8. místě, starší na 8. místě
-         štafeta CTIF na 3. místě
Kromě toho se mladí hasiči účastnili mnoha soutěží v okolí, aby „vyladili formu“.
O Vánocích dostali také dárek ve formě nových helem, savic a koše, na které přispěla i obec. Mladí hasiči pomáhají nejen při různých akcích (např. nacvičili kulturní pásmo na MDŽ a na vánoční besídku), ale chodí i na brigády do obecního lesa.
 
 
Kultura v obci a jak šel život …
 
Nutno říci, že v roce 2007 byl kulturní život v naší obci ještě bohatší než loni. Podílí se na tom nemalá skupinka nadšenců – jak hasičů, starousedlíků, tak i chalupářů, kteří mají v naší obci velmi dobrou pozici a vlastně zdomácněli.
 
 
Dne 24.2. byl hasičský ples v hospodě U Hořejšů. Hrála zde kapela Lanza a byla připravena i bohatá tombola.
3.3.          křenovické ženy a hasiči uspořádali dětský maškarní bál opět s bohatou tombolou, večer pak následovala diskotéka pro ty starší.
 
 
10.3. se uskutečnilo v rámci MDŽ posezení občanů s kapelou Zběšičanka, kde se podávalo občerstvení. Pro účastníky měli mladí hasiči připraveno pásmo básniček a písniček. Byla úplně plná hospoda a všem se tato akce moc líbila. K nahlédnutí byly také obecní kroniky a fotografie.
 
30. 3. uspořádala nová křenovické knihovnice „Noc s Andersenem“, které se účastnilo 16 místních dětí. Děti si četly různé úryvky z knih a časopisů, pomocí internetu kontaktovaly ostatní „nocující“ děti z různých knihoven. Aby si protáhly své tělo, pořádaly venku před knihovnou děti soutěže – největší úspěch slavila přetahovaná lanem mezi kluky a děvčaty.
Pro děti bylo připraveno i občerstvení. Akci podpořila obec a hlavním organizátorem byla Bohumila Štofflová, nová knihovnice.
 
 
 
Dne 30.4. v 19.32 byla vztyčena křenovická májka, na jejímž konci vlál několikametrový barevný fábor. Tato májka byla již tradičně hlídána až do rána u ohně, kde se pálí čarodějnice (vedle lípy před Pitelkovými). Další, menší ohně měli mlaďáci na pastvíšti za Kašparákem nebo v borovičkách u Žalek.
Kolem půlnoci dostali někteří účastníci čarodějnic nápad, že by se mohl druhého dne na 1. máje uskutečnit alegorický průvod, jako tomu bylo za časů minulého komunistického režimu. Byla to náhlá myšlenka, ale všichni ji začali hned rozvíjet a prohledávat půdy.
 
 
1.5. se uskutečnila recesní akce „Průvod křenovických alegorických vozů“. Přesně v 13. 00 se sešlo na návsi u kapličky celkem 11alegorických vozů v pořadí:
1) Hýsek Václav – traktor s valníkem „Brigáda socialistické práce“ a ROH - svazáci v krojích
2) Slámovi – traktor s valníkem s vlajkami
3) Jaroslav Špejla – traktor s valníkem plných žen s třepetalkami
4) Průža Milan – malý traktor
5) Polodna Jindřich na Destě s vlajkami
6) Průža Jaroslav – velký traktor s mladými družstevnicemi
7) Hořejší Luboš s Destou vezoucí polena
8) Jansa Václav - malý traktůrek a v něm dvě Jiskry s lampióny
9) Opava Jiří – traktůrek s živým psem v pionýrském šátku
10) Krška Jaroslav – traktor s dřevěným trakařem – družstevní rodina
11) Hořejší Jaroslav – velký traktor s vlajkami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Všechny vozy byly vyzdobeny šeříky a vlajkami. Průvod projel kolem nových rodinných domů, poté zamířil kolem Špejlů a dostal se až na louku za Hrůzovy
 a vrátil se zpět na náves.
Všichni se pak šli „odměnit“ (jak říká pan Václav Pokorný) do hospody U Hořejšů, kterou pohotově Jana Hořejší otevřela, ač byl svátek práce !!!!
Akce měla neuvěřitelný ohlas a článek o ní byl otišten ve třech regionálních novinách.
 
 
Dne 25.5. se konal v zasedací síni OÚ Bernartice vzpomínkový večer na básníka Josefa Kostohryze, který se narodil v Křenovicích v roce 1907. Tento večer uspořádaly OÚ Bernartice a OÚ Křenovice při příležitosti stého výročí básníkova narození. Vdova po Josefu Kostohryzovi, Marie Kostohryzová, vzpomínala na svého manžela a četla i úryvky z právě vydané sbírky „ Smutný žebrák“. V této publikaci jsou poprvé uveřejněny prózy, které se týkají právě Křenovic a v nichž básník vzpomíná na dětství zde prožité.
 
 
Další akcí, na kterou také přispěla obec, byl zájezd do pražské ZOO dne 2.6. Návštěva ZOO se uskutečnila v rámci oslavy Dne dětí.
 
Celé léto se konaly v obecním hostinci U Hořejšů taneční zábavy. Je zde velký přístřešek s žulovým tanečním parketem. V tomto roce byly opraveny staré a dodány nové lavice, instalována nová okna a přístřešek byl natřen. Bylo zde uspořádáno mnoho zábav: dne 16.6. zde hrála kapela Suterén, dne 6.7. a 28.7. kapela Elisabeth, dne 4.8. pak Fantom, dne 11.8. Suterén a konečně dne 1.9. a 8. 9. Elisabeth.
 
 
S létem se Křenovice rozloučily zářijovou  akcí „Pohádková cesta“. V pátek v půl šesté navečer vyrazili křenovické děti a jejich kamarádi na pohádkové putování. Na startu je uvítala Pipi Punčochatá (Jana Hloušková) s Křemílkem a Vochomůrkou (Míša Moravcová a Šárka Hrůzová), těsně za Hýblovými pak pohádková babička na houpacím křesle ( Dana Hervertová). Zimní královna (Vlaďka Hrůzová) i Zlatovláska ( Bára Kolísková) byly vlídné, zato u dubu na
kopci na děti hartusil Krakonoš, hajnej a Anče (Jaroslav Hořejší a Irena
Polodnová). Dále následovali: Bludička (Olina Kolísková), Rumcajs a Manka (Jana Hořejší st. a Jana Hořejší ml.). Největší úspěch pak měli čert a Káča (Martin Müller s manželkou Monikou, roz. Krškovou) Čert si stěžoval na
 
 
 
 
Káču, že ji musí nosit na zádech, a dětem to pak předváděl. Dětí bylo hodně a čert jenom říkal: „Káčo naskoč si!“ a znovu a znovu. Na konci byl čert tak zničený, že sotva lezl a stěží se dostal zpět do hospody.
Hodně pozornosti také vzbudil svým kostýmem Hejkal (Luděk Prokop ml.), který byl fikaně schován v lese. Když přišly děti, vylétl na ně, zavěšený na provaze jako Tarzan, z lesa. Dlouho se smál jen Hejkal a děti bály, ale jednou se lano nějak uvolnilo a Hejkal žuchl dětem rovnou pod nohy. To se pak smály zase děti. Pohádková cesta pokračovala Sněhurkou a trpaslíky (Petra Dubská, Jarka Brčáková a Vašek Vlna). To už byly děti trochu unavené, a tak je čekala čarodějnice, která jim nabídla koláče ( Pavla Jakubcová) a „žena za pultem“ (Dáša Bártová), která dodala limonády. Pohádkovou cestu uzavřeli dva vodníci ( jeden z nich byl Jiřík Bárta) a Perníková bába (Líba Vlnová). Večer pak byly pod přístřeškem u hospody rozdány diplomy a děti si s pohádkovými postavami i zatancovaly.
 
Dne 28.9. uspořádali místní hasiči a obec zájezd na Moravu. Cílem byl samozdřejmě vinný sklípek, ale Křenováci také navštívili slavkovskou mohylu, kde kdysi bojoval Napoleon. Kousek od Slavkova je vesnice stejného jména jako ta naše – Křenovice, kde se zájezd také zastavil. Je to větší vesnice než naše a hlavně je to typická moravská vinařská vesnice. Účastníci zájezdu si začali dělat šprýmy a domluvili se, že si každý jihočeský Křenovák najde v těchto moravských Křenovicích svoje číslo popisné, zaťuká tam a půjde k místním na oběd. Největší překvapení zažil Franta Štofflů: jeho číslo popisné byla v těchto Křenovicích místní hospoda „U Frantíka“ a před hospodou stála úplně stejná červená škodovka, jakou má doma…
 
Havelské posvícení se slavilo dne 20.10., kdy hasiči uspořádali v hospodě posvícenskou zábavu s kapelou SEXTET Band. Byla vyhlášena soutěž o nejlepší vlastnoručně upečené koláče a soutěžící měli vstup zdarma.
Jako nejlepší koláče byly vyhodnoceny ty od Jany Hořejší, následovaly koláče Věry Pitelkové a Laďky Krejčové.
 
Dne 28.10. vyznamenal prezident republiky Václav Klaus rodáka z blízkého okolí. Prezident udělil Řád bílého lva in memoriam štábnímu kapitánovi Rudolfu Hrubcovi, který pocházel z nedalekých Bernartic. Rudolf Hrubec
odešel v roce 1940 do Velké Británie bojovat proti fašistům.
Po atentátu na Heydricha v roce 1942 byla celé jeho rodina z Bernartic zastřelena v Lubech u Klatov. Rudolf Hrubec sám zahynul v letadle při bojové operaci v Itálii v roce 1944. Nemalou zásluhu na zviditelnění nejen tohoto bernartického hrdiny má bernartický rodák František Mikolášek, historik a autor mnoha knih o Bernarticích a okolí.
 
V měsíci listopadu, dne 23.11. uspořádaly křenovické ženy besedu s praktickými ukázkami výroby vizovického pečiva. Byla pozvána paní Marie Kotašková z Branic, která vyrábí nejen různé ozdoby ale i celé betlémy z vizovického pečiva.
V tomto roce došlo vůbec k velkému rozmachu aktivity Křenovických žen. Organizují mnoho akcí a podílí se téměř na všem, co se v obci děje. V Křenovicích stoupá každým rokem počet obyvatel a jezdí sem i více chalupářů. Vedle tradičních organizátorek jako např. Jany Hořejší, Vlaďky Hrůzové, Jarky Brčákové, Laďky Krejčové, Líby Vlnové, Oliny Kolískové a
Dáši Bártové přibývají další – Míša Moravcová, Pavla Jakubcová, Monika Müllerová, Jana Hloušková, Eva Bartošová, Pavla Jansová nebo Jana Grulichová. A je tu i nejmladší generace – Šárka Hrůzová, Bára Kolísková, Jana a Míša Hořejší. Ženy by se rády sdružily do nějaké organizace a měly své trefné jméno (lepší než Křenovické ženy, které zavání duchem Svazu žen). V případě samostané organizace lze žádat o příspěvky či dotace na svoji činnost.
 
1.12. byla brigáda na návsi, kde se shrabalo poslední spadané listí. Navečer pak Křenováci postavili tradiční vánoční Májku, na jejíž špici byl připevněn vánoční stromek ozdobený novými, svítícími řetězy. Na vrcholu stromečku pak umístili kometu, která červeně září na dálku. Tato osvícená vánoční Májka je vidět už od Podolí.
5.12. navštívil Křenovice Mikuláš, čert a anděl. Tato tradice se udržuje již dvacátý první rok.
V roce 1986 začal chodil sv. Mikuláš (tehdy Luděk Prokop st.) se svou čertí bandou a tato tradice se udržuje dodnes, i když se její aktéři postupně obměňují. V roce 2007 křenovické domovy navštívili:
sv. Mikuláš (Luděk Prokop ml.) s andělem (Barbora Kolísková)
Lucifer ( Jaroslav Hořejší)
čert a čertice ( František Štoffl a Jana Hořejší ml.)
Na vážnosti ztratil trochu Lucifer, když uklouzl u Kršků v předsíni po kamenné dlažbě a rozplácl se na podlaze. Anča Kršková měla tak naleštěnou podlahu, že ani největší pekelník to neustál…
 
V nové obecní hospodě dne 8.12. zorganizovaly Křenovické ženy Mikulášskou besídku, kam byli pozváni všichni občané, chalupáři i přátelé obce Křenovice.
Na této besídce vystoupily křenovické děti se svým pásmem: Jiří Bárta, Zuzana Kolísková, Jaroslav Jakubec, Marie Dubská, Petr Žůček, František Štoffl,
 
 
 
David Jansa, Barbora Jansová, Eva Hořejší, Soňa Moravcová, Kristýna Moravcová, Monika Hloušková a Martin Müller. Dále vystoupil pěvecký soubor dětí ze Zběšiček. Jedná se o postižené děti, ale krásně zpívají a hrají na
různé nástroje, zejméně jejich bubeník je nepřekonatelný. Nakonec děti rozsvítily vánoční prskavky a ztemnělou a ztichlou hospodou se nesly vánoční koledy. Zpívali pak téměř všichni.
Nakonec zahrála kapela p. Kunta k tanci a poslechu. Podávalo se i občerstvení – chlebíčky a sladkosti.    
                                                                                                                                                              
Dne 22.12. oslavili mladí hasiči přichážející Vánoce v obecní knihovně. Byl zde pro ně připraven vánoční stromeček, pod kterým leželo nové hasičské vybavení: nové helmy, savice a koš. Všichni si to moc užili – jedli, pili a hodovali ze zásob, které přinesly a připravily maminky mladých hasičů.
Den pak pokračoval schůzí dospělých hasičů (od 16.00 hodin) a v 17.00 se sešla obecní rada na slavnostní zasedání, poslední v tomto roce.
 
23.12. byl uspořádán vánoční koncert v bernartickém farním kostele sv. Martina. Jako každoročně zde vystupuje pěvecký sbor ZŠ Bernartice pod vedením p. uč. Milady Jirouškové (rozené Bendové z Křenovic). Ve sboru vystupují i některé děti z Křenovic. Na závěr zazpívala svá vánoční sóla Barbora Kolísková z Křenovic, která studuje sólový zpěv na ZUŠ v Písku.
V kostele bylo mnoho lidí, lavice byly do posledního místa zaplněny a ostatní návštěvníci stáli.
 Všichni si pak na závěr mohli prohlédnout vánoční betlém, který je tradičně každé Vánoce vystaven u postranního oltáře. Zajímavostí tohoto betléma je soška sedícího černouška, který drží v ruce misku – pokladničku. Když vhodíte peníz, poděkuje vám pokýváním hlavy. Je to ten samý černoušek, který kýval již na naše babičky a prababičky.
 
O Vánocích mrzlo, led byl rovný jako když střelí a čistý jako sklo. Od 25.12. se každý večer organizovalo na Lazně večerní bruslení. S touto myšlenkou přišly Pavla Jakubcová a Míša Moravcová, jejich manželé pak osvítili Laznu umělým světlem. Bylo zde možné vidět spoustu dětí – hrály hokej nebo bruslily. Byl pro ně připraven čaj a pro dospělé něco ostřejšího….    
 
Silvestr se tradičně oslavil v nové hospodě „U Hořejšů“, kde hostinská Jana Hořejší pořádala silvestrovské posezení.
Kdo se chtěl projít, mohl zajet do Bernartic a účastnit se pochodu na Veselíčko. Po pochodu čekal na jeho účastníky horký punč u kostela. Písničky zde vyhrávala skupina Flám. Večer se pak sjelo mnoho diváků z okolí, aby zhlédli velký ohňostroj, který na náměstí připravuje pro Bernartice už tradičně Marek Jiroušek .